T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / GEYVE - Doğantepe Şehit Erkan Eren Yatılı Bölge Ortaokulu

Haberler

Mrt

Dilimizin Zenginlikleri projesi kapsamında Mart ayı etkinliklerinden kareler...

Mrt

Okulumda Sağlıklı Besleniyorum projesi kapsamında Mart ayı etkinliklerinden kareler;

Mrt

Çanakkale Zaferi'nin 109.yıldönümünü çoşkuyla kutladık. 

"Size taarruzu değil,ölmeyi emrediyorum" diyen Mustafa Kemal'in Mehmetçikleri göğüslerini siper ettikleri Çanakkale'yi geçilmez kıldılar. Çanakkale geçilemedi,geçilemez!

Mrt

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u anma gününü okulumuz konferans salonunda kutladık.

Mrt

Okulumuzda deprem tatbikatı gerçekleştirdik. 

Şbt

Dilimizin zenginlikleri projesi kapsamında Şubat ayı faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bu ay deyimler ve atasözlerimizi içeren faaliyetlere katılan ve oyunlar oynayan öğrencilerimiz etkinliklere büyük bir keyifle katılım gösterdiler.

Şbt

METAVERSE NE DEMEK?

Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.

 kelimesi, "meta" (ötesinde anlam) ve "evren" kelimelerinin birleşimiyle meydana gelmiştir.

'te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği paylaşılan 3D sanal bir ortam sunuluyor. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor.

Örneğin, kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabiliyor. Metaverse, kişinin sadece bakmak yerine içine girebildiği somutlaştırılmış bir internet gibi hayal edilebileceği belirtiliyor.

Gerçeğe dayalı olacak metaverse'in, önceden oluşturulmuş sanal dünyalardaki karikatürize avatarların aksine kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine imkan sağlayacağı kaydediliyor.

 

Okulumuza Sayın Ögretim Görevlisi (Dr.) Ali KIRKSEKIZ davet edilerek Metaverse hakkında bilgilendirme semineri yapılmıştır.

Şbt

2024 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk sınavı Uygulama ve Başvuru Klavuzu yayımlandı. Klavuz ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

Ock

2023/2024 Eğitim Öğretim yılı 1. dönem sonu karne törenimizi yaptık. Öğrencilerimiz karnelerini almanın heyecanını yaşadılar. Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi tatiller dileriz.

Ock

Dilimizin Zenginlikleri Ocak Ayı Etkinlikleri kapsamında anasınıfımızda çevrimiçi etkinlik düzenlendi.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Uzman Daveti Etkinlikleri kapsamında ‘365 Gün Öyküleri’ serisi yazarlarından Berrin Tercan ile iletişime geçilip okulumuzda zoom üzerinden online olarak görüşme yapılması planlanmıştır. Yazarımız 10 Ocak Çarşamba günü saat 13.30 da zoom bağlantısına katıldı ve çocuklara kendisini tanıtıp ‘Bir Benek Gördüm Sanki ‘ kitabını etkileşimli bir şekilde okudu ve sonrasında ‘Abimin Bavulu’ kitabıyla ilgili sohbet ederek kitap sonunda yer alan çalışma sayfası çocuklarla birlikte yapıldı ardından ‘Abimin Bavulu’ kitabıyla ilgili yapmış olduğu şarkıyı çocuklarla birlikte söyledi. Yazar, etkinlik sonrasında ‘’Yazar ne demek? Kitap nasıl yazılır? Kitaplar çocuklara ne gibi yararlar sağlar? Çocuklar için uygun kitap örnekleri nelerdir?’’ sorularının cevaplarını verdi.

Ock

Dilimizin Zenginlikleri kapsamında Ocak ayı Dede Korkut Hikayeleri etkinlikleri

Ock

2/5/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmaktadır.  

Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi tarafından her yıl Ocak ayının ikinci haftasında Enerji Verimliliği Haftası olarak farkındalık yaratılmakta olup, bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Meslek Odaları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Enerji Verimliliği Haftası kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen IPA13 / CS05 IPA 2013 Projeleri Çıktılarının Görünürlüğü ve Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanlarında Kamu Farkındalığının Artırılması Projesi ile hazırlanan Farkındalık Planı çerçevesinde "Aklınla Verimli Yaşa" mottosu ile oluşturulan video ve görsellere aşağıda yer verilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Mrt

1) TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tüberküloz hastalığının belirtileri genel yakınmalar ve akciğere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir. Akciğer dışı diğer organ tutulumu varsa tutulan organa özgü bulgular görülür.

Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.

Yakınmalar genellikle hafif başlar, yavaş ilerler. Hastalar bu yakınmaları başka nedenlere bağlayabilir ve doktora geç başvurabilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına sebep olur. Bu arada hasta çevresine basil saçar ve daha çok kişinin infekte olmasına neden olur.

İki haftadan uzun süren öksürük ve ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, istahsızlık, halsizlik gibi şikayetleriniz varsa lütfen en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz!

 

2) TÜBERKÜLOZDAN KORUNMA

Tüberküloz (Verem) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır!

 2-3 haftadan uzun süren öksürük şikâyeti olan ve akciğer bulguları antibiyotik tedavisi ile düzelmeyen hastalarda Tüberküloz araştırılmalıdır.

Solunum ve damlacık yolu (öksürme, hapşırma vb.) ile bulaşan hastalıklardan korunmada basit kişisel önlemlerin alınması bulaşıcı hastalıkları önemli ölçüde azaltmaktadır.

Öksürüğünü Kapa!

Tüberkülozdan korunma, toplum sağlığını ilgilendiren önemli bir konudur. Tüberküloz basiliyle karşılaşma sonucu gelişen enfeksiyon, vücut direncinin düştüğü durumlarda aktif hastalık gelişimine yol açar. Birincil koruma; enfeksiyon gelişiminin önlenmesi, ikincil koruma ise aktif hastalığa dönüşümün önlenmesidir.

Tüberkülozdan korunma dört başlık altında sıralanabilir:

a)      Tüberkülozlu hastaların etkin şekilde tedavisi

b)      Koruyucu ilaç tedavisi

c)      Henüz infekte olmamış çocukluk yaş grubundaki bireylerin BCG aşısı ile korunması

d)     Tüberküloz bulaşmasının önlenmesi

Tüberkülozlu Hastaların Tedavisi

Tüberküloz tedavisinde en önemli faktör ilaçlardır. Dinlenme, beslenme ve iklim gibi faktörlerin etkileri önemsizdir. Bu nedenle verem tanısı konulan hastalarda, gecikmeden ilaç tedavisine başlamak gereklidir. Ülkemizde genel olarak başlangıç döneminde dört ilaç, idame tedavisinde ise en az iki ilaç kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar, hastanın balgamındaki tüberküloz basil sayısını hızla azaltmaktadır. Aynı zamanda öksürük sayısı da azalmaktadır. Bu nedenlerle tedaviye başladıktan bir süre sonra verem hastaları bulaştırıcılıklarını yitirmektedirler. Tedavi başarısında yeterli sürede düzenli ilaç kullanımı en önemli unsurdur.

Koruyucu İlaç Tedavisi

Koruyucu ilaç tedavisinin amacı, tüberküloz hastası ile teması olan kişide enfeksiyon gelişimini ya da tüberküloz enfekte kişide tüberküloz hastalığı gelişimini önlemektir. Topumda tüberküloz basili ile enfekte olmuş herkese koruyucu ilaç tedavisi verilmesi mümkün değildir; bu nedenle tüberküloz hastalığı gelişme riski yüksek olan gruplara ( küçük çocuklar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar vb) önerilmektedir.

Ülkemizde koruyucu tedavide genellikle tek ilaç altı ay süreyle verilir. İlaçların düzenli kullanılması ve yeterli sürenin tamamlanması çok önemlidir.

BCG Aşısı

BCG, yani Bacille Calmette-Guerin, tüberküloz basilinin bütün yapısal özelliklerini taşıyan, ancak hastalık oluşturma yeteneği yok edilmiş bir Mycobacterium bovis suşudur. BCG, tüberküloz basilinin kanla ve lenfatik sistemle basilin yayılmasını engeller. Böylece hayatı tehdit eden miliyer, menenjit TB gibi durumların ortaya çıkışını azaltır.

BCG aşısı, yan etkileri az olan bir aşıdır. Aşıdan sonra görülen komplikasyonlar daha çok aşının dozu, aşılama yeri ve derinliği, aşılanan kişinin yaşı ve bağışıklık sisteminin durumuyla ilgilidir. Ülkemizde çocuklara BCG aşısı doğumdan 2 ay sonra yapılmaktadır.

Tüberküloz Bulaşmasının Önlenmesi

Verem hastalığının sağlam kişilere bulaşmasının önlenmesinde en önemli faktör, hastalara hızlı tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanmasıdır. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler.

Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır.

Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür.

Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri (bardak, tabak, kaşık, çatal vs.), nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir.

3) TÜBERKÜLOZ TANISI

Tüberkülozun kesin tanısı bakteriyolojik olarak konulur. Hastanın değerlendirilmesinde kapsamlı bir tıbbi yaklaşım gerekir: hastanın öyküsü, fizik bulguları, akciğer filmi, tüberkülin deri testi (TDT) ve İnterferon Gama Salınım Testi ile hastalıktan şüphelenilir ve bakteriyolojik ya da histolojik inceleme ile tanı kesinleştirilir.

Öykü (Anammez):  

a)      Akciğerle ilgili bulgular:

Öksürük, balgam, hemoptizi: İki haftadan uzun süren her öksürükte tüberkülozdan şüphelenilmelidir. Öksürük, çoğu zaman balgamla birlikte görülür; bazen kanlı olabilir.

Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, yan ağrısı: Plevra tutulumu olduğunda solunumla değişen ağrı olur.

Nefes darlığı: Lezyonların yaygın olduğu ya da plevra sıvısının fazla olduğu durumlarda görülür.

Ses kısıklığı: Larinks tutulumunda görülür.

b)      Genel bulgular:

Halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş, gece terlemesi gibi bulgulardır. Genel olarak ateş aralıklıdır; sabahları yoktur, akşam yükselir, gece terlemeyle birlikte düşer.

Yukarıda sayılan bulguların biri ya da bir kaçı bulunan kişilerde akciğer tüberkülozundan şüphelenmek gerekir.

4) TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ ve DGT

Ülkemizde Tüberküloz (verem) hastalığının tanı ve tedavi hizmetleri ücretsidir!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Tüberküloz (verem) kontrol programları için önerilen tedavi yöntemi Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) dir. DGT, verem hastasının tüm tedavisi boyunca ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da gözetmen eşliğinde içmesi tedavi başarı oranlarını artırmaktadır.

 

Daha detaylı bilgi için https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/tuberkuloz-anasayfa sayfasını ziyaret edebilirsiniz.